Guia bàsica de les

xarxes socials

Les xarxes socials estan de moda:
Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn...

Però, per a què serveix cadascuna?
He de ser-hi a totes? El que publico en l'àmbit personal influeix en la meva esfera professional?
Puc publicar tot el que vulgui?

Descobreix totes les respostes en aquesta infografia.

Facebook, el teu
diari personal

"Facebook t'ajuda a comunicar-te i a compartir amb les persones que formen part de la teva vida."

Així es presenta aquesta xarxa social, que va néixer en l'entorn universitari i que avui fa servir una quarta part del món (té més de 1.800 milions d'usuaris actius a tot el món; a Espanya la fan servir 21 milions de persones), com expliquem a Digitalitza’t amb Facebook.

Twitter, la xarxa de
microblogging

"Twitter és el que està passant"

Així es presenta aquesta xarxa social amb més de 300 milions d'usuaris actius, uns 7 milions i mig a Espanya, com expliquem a Digitalitza’t amb Twitter. Es considera una xarxa de microblogging perquè es publiquen missatges breus, d'una extensió màxima de 280 caràcters.

Instagram, la
xarxa més visual

Instagram és una aplicació mòbil per compartir fotos i vídeos, que es va popularitzar pels filtres que permet aplicar. Amb més de 600 milions d'usuaris, és una de les xarxes socials que més creix actualment. Des de 2012 és propietat de Facebook.T’expliquem més a Digitalitza’t amb Instagram.

Descobreix més sobre Instagram

LinkedIn, la xarxa
més professional

Amb més de 450 milions d'usuaris a tot el món, entre els quals directius de totes les empreses del Fortune 500, les més importants dels Estats Units. És la xarxa social professional per excel·lència. Tot i que molts la consideren un curriculum vitae digital, en realitat és molt més que això: LinkedIn és el lloc on fer networking, formar-te i potenciar la teva marca personal, com vam veure a Digitalitza't amb LinkedIn.

Descobreix més sobre Linkedin

Cuida la teva marca personal

Avui cadascú/na de nosaltres és una marca.
I a Internet trobarem el millor aliat per donar-la a conèixer.

És important que sapiguem com gestionar la nostra marca personal:

El primer pas és definir el teu ADN professional: qui ets?, què et defineix?, què et fa únic/a?

Aquest exercici d'autoconeixement és bàsic: no t'enganyis, has de ser tu mateix/a.

El segon pas és establir un pla estratègic de presència online: què vols aconseguir?, a qui vols arribar?, quines xarxes socials et poden ajudar a aconseguir els teus objectius i a arribar al teu públic?

Respondre a aquestes preguntes et permetrà construir la teva marca personal
i millorar la teva reputació.

Cinc punts clau a l'hora de crear
la teva marca personal:

No has de ser-hi a totes les xarxes socials, només a aquelles que t'ajudin a assolir els teus objectius.

Per construir una marca personal forta, cal tenir una presència activa en xarxes: compartir informació rellevant i que aporti valor, participar en grups, respondre als comentaris i mencions, contactar amb altres usuaris...

Tot el contingut que comparteixes en xarxes socials passa a ser propietat d'aquesta xarxa social: en donar-te d'alta has acceptat cedir els drets de les teves fotos, vídeos i actualitzacions.

Encara que estiguis en diverses xarxes socials, només tens una marca personal. Quan algú et busqui a Google, apareixeran tots els teus perfils socials i tots els continguts en què surti el teu nom.

Els beneficis de treballar la marca personal són molts: millorarà la teva reputació i la de la teva empresa, augmentarà la teva visibilitat, millorarà el teu posicionament a Google, demostraràs el que saps, et posicionaràs com un referent en el sector...

Consells d'etiqueta

Ara que ja coneixes les xarxes socials i has dissenyat el teu pla de marca personal,
aquí tens cinc recomanacions per no ficar la pota:

Aplica el sentit comú: abans de publicar, pensa-t'ho dues vegades. No hi ha temes prohibits, però pensa en les repercussions que poden tenir les teves publicacions. T'interessa que tothom sàpiga això sobre tu? Quin impacte pot tenir el que publiquis en l'àmbit professional? Vols fer públics les teves creences religioses, el partit que votes o el teu equip de futbol?

Representes la teva empresa, encara que no siguis el portaveu oficial. Si en els teus perfils en xarxes socials dius on treballes, tot el que publiquis afectarà no només la teva reputació, sinó també la de la teva empresa.

Cuida la teva empremta digital: tot el que fas a Internet deixa un rastre. Google ho sap tot de tu: busca el teu nom per saber quins resultats hi apareixen. No diguis a les xarxes socials res que no vulguis fer públic.

Gestiona la privacitat dels teus perfils: fixa't amb qui comparteixes les publicacions. A LinkedIn i a Facebook pots triar si publiques alguna cosa en obert o només és visible per a determinats contactes.

No menteixis: també a la xarxa, les mentides tenen les potetes molt curtes. Si menteixes, abans o després s'acabarà sabent i això tindrà un impacte negatiu sobre la teva reputació. No intentis fer-te passar per una altra persona: sigues tu mateix/a i treu partit de les teves fortaleses.

Consulta el Codi d'ús de les xarxes socials de Banc Sabadell a Proteo, dins de la intranet.

Segueix Banc Sabadell a les xarxes socials!