e-commerce:
com crear una botiga virtual

El comerç electrònic creix cada any: 1 de cada 4 espanyols/les compra en línia un cop a la setmana. Amb una botiga virtual, els negocis no tenen límits. Descobreix totes les claus per crear un e-commerce segur.

Què és l'e-commerce?

El comerç electrònic o e-commerce consisteix a fer negocis per Internet.

5 avantatges de l'e-commerce

Redueix costos: no és necessari tenir una botiga física.

Sense límits geogràfics: el mercat és a la Xarxa. Es pot arribar a qualsevol internauta.

No té horaris: permet vendre les 24 hores, 7 dies a la setmana.

Agilitza processos: els comerços poden conèixer els gustos dels/de les seus/ves clients/tes en temps real, i adaptar la seva oferta a la demanda.

Elimina intermediaris: s’ofereixen directament els productes al/a la consumidor/a final.

Marketplace o botiga virtual pròpia?

Quan parlem de comerç electrònic, un marketplace és un centre comercial de botigues online.
És a dir, una botiga de botigues virtuals.

Hi ha diferents tipus de marketplaces:

Generalistes: són multisectorials, com Amazon, eBay, Aliexpress...

Verticals: estan especialitzats en un sector, per exemple, Zalando va néixer com e-commerce de sabates.

Outlets: ofereixen productes a preus reduïts, com Privalia.

Peer to peer: els usuaris venen directament a altres usuaris, com Wallapop o Mooms, per a productes infantils.

És millor vendre en un marketplace o crear-se una botiga virtual pròpia?
Les dues opcions tenen els seus pros i contres.

Marketplace El comerç es beneficia de la notorietat del marketplace Ofereix accés directe a un gran nombre de clients/tes potencials No cal crear-se una plataforma pròpia Ofereix molt poques opcions de personalització Els productes apareixen al costat dels de la competència El marketplace es queda amb un marge de les vendes El comerç depèn de tercers per vendre els seus productes

Botiga virtual pròpia Permet una personalització total i fer-ho tot a mida Es controla tot el procés de venda Tota la facturació és per al comerç Requereix major inversió econòmica inicial Cal donar a conèixer l’e-commerce S’han d’aconseguir clients/tes

10 passos per crear una botiga virtual Abans de llançar-la... Dissenyar un pla de negoci de l’e-commerce Abans de crear-lo, convé estudiar la viabilitat del projecte. Comprar el domini de l’e-commerce Ha de ser fàcil de recordar i teclejar. Contractar l'allotjament o hosting És important que s'ajusti a les necessitats: no és el mateix tenir milers de vendes cada mes que 100 a la setmana. Dissenyar la botiga Hi ha softwares per dissenyar botigues en línia: Banc Sabadell ofereix una solució per crear fàcilment un comerç electrònic. També es pot construir un e-commerce des de zero amb l'ajuda de programadors/res i dissenyadors/res. Definir els aspectes logístics On s’emmagatzemaran els productes? Qui s'encarregarà de la distribució? Quin packaging es farà servir? Com es farà el seguiment de les comandes? Com es gestionaran les devolucions? Models de logística Segons els recursos i necessitats, existeixen diverses opcions logístiques: Autogestió: el comerç s’encarrega de tot. Cal tenir espai per emmagatzemar els productes i recursos per preparar les comandes. L'enviament es pot subcontractar a una empresa de missatgeria. Externalitzat: es contracta una empresa de logística perquè s'ocupi de tot, des de l’emmagatzematge de productes fins a la preparació de comandes i l'enviament al/la client/a. Sistema mixt: el comerç s’ocupa directament d'una part i externalitza la resta. Per exemple, emmagatzema el producte en el seu propi local i contracta una empresa de logística perquè s'encarregui de la preparació i de l'enviament de les comandes. Punts de recollida: es contracten amb un proveïdor punts de recollida on el/la client/a pot anar a recollir la seva compra. Un cop creada… Exposar el catàleg de forma atractiva L'e-commerce és un aparador: cal fer bones fotos dels productes, oferir informació detallada i indicar clarament el preu. Crear un procés de compra senzill i intuïtiu Ha de ser molt fàcil afegir i treure productes de la cistella de compra. Acreditar la seguretat de la botiga virtual Es recomanable sol·licitar un segell de confiança i oferir una connexió xifrada. En l'itinerari sobre Comprar segur a Internet trobaràs més informació sobre aquests punts. Oferir mètodes de pagament variats i segurs Amb targeta, per transferència, contra reemborsament... Proporcionar un bon servei d'atenció al client S’ha de cuidar dels/de les clients/tes i respondre ràpidament a totes les seves consultes i
queixes.
Elements de seguretat per a una botiga virtual que ofereix Banc Sabadell > Al crear la botiga online amb Banc Sabadell, abans de llançar-la revisaran que compleix amb tots els requisits legals. Un cop en funcionament, monitoritzen que l'activitat del e-commerce sigui la correcta i si detecten alguna anomalia, actuen ràpidament. > Compten amb eines de monitorització del frau i d'anàlisi de comportament (velocity checks) per evitar operacions sospitoses. > Els seus terminals punt de venda (TPV) virtuals estan homologat segons els protocols de Comerç Electrònic Segur (CES) per assegurar la identitat del comprador (que s'ha d’autenticar amb el seu banc emissor abans de realitzar l'operació). Sabies que…?

El 2014 Banc Sabadell va ser guardonat com la "Millor empresa espanyola en serveis de pagament" a la fira professional e-Show.

El 2015 Banc Sabadell va ser reconegut com el segon major processador de pagaments en comerços d'Espanya, segons la publicació especialitzada The Nilson Report.

Cal tenir en compte... Complir els requisits legals Dependran del país en què es registri la botiga online. Per exemple, a Espanya cal acomplir la Llei del comerç electrònic (LSSI) i la Llei de protecció de dades (LOPD), entre d'altres Crear un e-commerce fàcil d'utilitzar La botiga online hauria de ser accessible i intuïtiva, perquè sigui molt fàcil navegar per ella i comprar. Ha de funcionar bé en dispositius mòbils Fer visible la botiga online És important treballar el posicionament orgànic (SEO) i de pagament (SEM) perquè l’e-commerce aparegui en els resultats dels cercadors. Promocionar la botiga online Es pot fer publicitat i altres accions, com crear un blog, per atreure nous/ves
clients/tes.
Amb tots aquests consells preparats en col·laboració amb la unitat de Negocis, TPV i e-commerce del Banc, ja coneixes les claus per vendre a través d'Internet de forma segura.
Avantatges del TPV virtual de Banc Sabadell El TPV virtual inclou un servei de tokenització que emmagatzema de forma segura les dades de la targeta del comprador la primera vegada que compra i les recorda en compres posteriors. La pàgina de pagament és responsive i s'adapta a tots els dispositius mòbils. La contractació del TPV ofereix accés gratuït a Kelvin Retail e-Commerce, una eina de big data que facilita informació de valor al comerç per prendre decisions sobre el seu negoci. El TPV virtual es pot complementar amb el TPV Phone & Sell e-mail & SMS, amb el qual el comerç envia un correu electrònic o un SMS al comprador perquè introdueixi les seves dades a la pàgina de pagament. Tenen acords de col·laboració i integració tècnica amb els principals proveïdors de passarel·les de pagament o gateways (IPSPs, ISOs, MSPs) i amb empreses de detecció de frau (fraud-scrubbing) internacionals. Faciliten la internacionalització. Els seus TPV tenen la llicència Cross Border per poder treballar amb comerços nacionals i europeus.