Recordem el 20% del que llegim i el 80% del que veiem, per això les infografies són una eina de comunicació tan potent. Aquestes representacions gràfiques faciliten la comprensió de la informació.
Saps quines són les claus d'un bon infogràfic? Et donem alguns consells per dissenyar infografies efectives amb programes gratuïts online.
Una infografia és una representació visual que permet explicar temes complexos de forma senzilla a través d'imatges i text.
Les empreses fan servir infografies per:
la comprensió de conceptes complexos (per exemple: Què és el big data?)
dades de forma atractiva (per exemple: Magnituds rellevants i claus de l’exercici 2019)
relacions o patrons (per exemple: Transformació digital de Banc Sabadell)
els passos d'un procés (per exemple: Fases de la transformació digital o Com funciona Bizum?)
(per exemple: Evolució de l’activitat del grup Banc Sabadell a Espanya, Regne Unit i Mèxic)
i destacar fites (per exemple: Iniciatives de sostenibilitat del Banc Sabadell)
(per exemple: Recomanacions de prevenció del COVID-19)
Abans de començar a dissenyar la infografia:
què vols explicar i a qui ho vols explicar?
en què et basaràs i selecciona les que inclouràs en la infografia.
que podria tenir la infografia.
que millor s'ajusta al que necessites. (Veure apartat On puc crear infografies?).
ha de ser informatiu i alhora captar l'atenció de el públic.
que millor expressin el que vols explicar.
o la infografia perdrà efectivitat. El text ha de tenir una bona mida perquè es pugui llegir bé.
Tingues en compte que el contingut multimèdia només funcionarà en la versió digital de la infografia, però no si la descarregues com a imatge (jpg, gif, png) o en pdf. Per exemple, el "Diccionari econòmic" adreçat a nens del projecte "Per a què serveixen els diners" és interactiu si ho consultes a través del web.
i la procedència de les dades.
La infografia augmentarà la visibilitat i la notorietat de la teva marca.
a la teva pàgina web.
per donar-li visibilitat.
Et recomanem tres eines per dissenyar infografies. Totes les pots utilitzar de forma gratuïta i ofereixen funcions avançades de pagament.
Piktochart: ideal per crear infogràfics interactius. Permet pujar un full de càlcul amb les dades i treballar amb elles. Pots crear gratis fins a 5 infografies. Un cop llest l’infogràfic, es pot descarregar, publicar en una pàgina web i compartir en xarxes socials.
Infogram: pots crear infografies sense límit i incloure mapes, vídeos, presentacions i GIFs. Es poden pujar les dades en format full de càlcul. Disposa de moltes plantilles amb dissenys variats, encara que algunes són de pagament. Permet descarregar l’infogràfic, publicar-lo en una pàgina web i compartir-lo en xarxes socials.
Canva: especialment útil per fer infogràfics que combinin text i icones, ja que té una àmplia biblioteca de tipografies i d'imatges (algunes de pagament). No es poden pujar fulls de càlcul, així que no és la millor opció per treballar amb estadístiques. La infografia es pot descarregar, inserir en una pàgina web i compartir en xarxes socials.