Saps distingir la informació veraç dels rumors? Et donem alguns
consells per identificar fake news i combatre la desinformació a Internet.

Consells per
detectar fake news

Gartner pronostica que l’any 2022 més de la meitat de les informacions que circularan per la Xarxa seran falses. Actualment, 6 de cada 10 ciutadans a nivell mundial desconfia de la informació que rep per mitjans online, segons IPSOS Global Advisor. Però què són les fake news i com podem combatre-les? Et donem alguns consells.

Què són les fake news?

Les fake news són notícies falses que algú crea i comparteix per guanyar diners, manipular, desprestigiar algú o simplement divertir-se.

Aquestes notícies falses tergiversen la realitat i es propaguen principalment per xarxes socials i per missatgeria instantània.

5 pistes que haurien de fer-te sospitar de la veracitat d'una informació

Consells per combatre-les

• Analitza l'origen.
Qui difon la notícia?

  • Si t'arriba per xarxes socials, mira qui l'ha compartit i consulta el seu perfil i el tipus de publicacions que fa.
  • Si t'arriba per missatgeria instantània, pregunta't si es tracta d'un contacte fiable i quin tipus de continguts acostuma a enviar-te.

Llegeix la notícia sencera.
No et limitis a llegir el titular o les primeres línies, llegeix el contingut fins al final.

Cerca el títol a Google.
Si és una notícia veraç, s'hauran fet ressò diversos mitjans fiables. Si és falsa, és possible que algun lloc de verificació de notícies ja l'hagi desmentida.

Verifica la font
Investiga l'autoria.

  • Si s'enllaça a la font:
    • Segueix l'enllaç i comprova si porta a un mitjà de comunicació o un lloc web que reconeguis.
    • Analitza a quina pàgina web et porta. La URL es correspon amb la capçalera del mitjà? P. ex desconfia si a la capçalera del web posa BBC però l'enllaç té aquesta forma: www.mibbc.com. Les pàgines oficials de la BBC tenen aquesta URL: www.bbc.com o www.bbc.co.uk
    • Si no coneixes la pàgina web ni la persona que signa la notícia, busca el nom de l'autor i/o de la pàgina web a Google per conèixer la seva trajectòria.
  • Si no s'enllaça a la font:
    • No et fiïs de la informació si no s'esmenta ni s'enllaça a la font.
    • Desconfia de les cadenes de WhatsApp en què no s'indica la font.

Fixa't en la data de publicació. Es correspon la data amb el moment en què t'arriba la notícia? Fer passar per actuals notícies antigues descontextualitzades també és una forma de desinformar.

Es correspon la data amb el moment en què t'arriba la notícia? Fer passar per actuals notícies antigues descontextualitzades també és una forma de desinformar. Si la notícia inclou una foto, cerca-la a Google Imágenes per comprovar si s'ha usat en altres llocs. Desconfia si la foto no es correspon amb el tema de la notícia o amb la data de publicació.

Analitza la qualitat del contingut.

  • Hi ha moltes faltes d'ortografia? Si el text té molts errors gramaticals és possible que sigui fals.
  • El disseny sembla professional? Desconfia de les pàgines web que suposadament pertanyen a un mitjà de comunicació però tenen un aspecte molt descuidat.
  • Es cita algun estudi o expert dins del text? Si no es citen les fonts d'informació és possible que es tracti d'una informació falsa.

Si dubtes de la veracitat d'una notícia, no la comparteixis

Publicar fake news a les teves xarxes socials, o enviar-les per correu electrònic o mitjançant missatgeria instantània contribueix a la seva difusió.

I per acabar…

Algunes eines i iniciatives per combatre les notícies falses:

Segueix aquests consells i no et deixis enganyar amb notícies falses!