Crea el teu entorn
personal d’aprenentatge

Quantes vegades has sentit parlar de la formació contínua i de la importància de formar-te al llarg de tota la teva carrera professional? L’aprenentatge no només passa per les aules presencials ni es limita als títols oficials. Internet t’ofereix grans oportunitats per formar-te si saps com. Descobreix com dissenyar el teu entorn personal d’aprenentatge i treu-li el màxim profit a la Xarxa.

QUÈ ÉS UN EPA?

Un Entorn Personal d’Aprenentatge (EPA) és un espai que combina recursos i fonts d’informació amb l’objectiu d’aprendre. Aquesta forma d’aprenentatge no formal es basa en un projecte de formació personalitzat i centrat en l’alumne/a. A diferència del que succeeix en un curs reglat, en un EPA ets tu qui agafa les regnes i gestiona el seu propi aprenentatge.

3 claus perquè el teu EPA sigui un èxit
Què vols aconseguir?

Defineix els objectius del teu EPA: què vols aprendre, quines competències vols millorar, amb quina finalitat poses en marxa el teu EPA.

Quin camí seguiràs?

Dissenya l'itinerari d'aprenentatge que et permetrà assolir els teus objectius. Marca't unes metes, defineix tasques, estableix timings. Compartir el que vas aprenent (per exemple, en un blog o en xarxes socials) t'ajudarà a consolidar els coneixements adquirits.

Què estàs aprenent?

Defineix indicadors que et permetin avaluar el progrés i les fites aconseguides. Per exemple: anota els conceptes que has après, els autors que has descobert, els llibres que has llegit, les idees que podràs aplicar a la feina...

Fonts que pots combinar
per crear-te el teu EPA

MOOCs Els Massive Online Open Courses són cursos online massius i oberts oferts per universitats d’arreu del món. Hi ha diverses plataformes on pots cursar MOOCs. Dues de les més conegudes són Coursera (fundada per dos professors d’Stanford) i EdX (creada per la universitat de Harvard i el MIT).

Xarxes socials Si busques els referents dels temes que t'interessen a Twitter, LinkedIn Pulse, Slideshare…, i comences a seguir-los segur que et descobreixen molts recursos per aprendre i estar al dia.

Vídeos Tant a YouTube como a Vimeo pots trobar vídeos sobre les temàtiques de les quals vols aprendre: conferències, webinars, entrevistes... El web de TED també és un bon lloc per descobrir vídeos inspiradors.

Wikipedia L’"enciclopèdia lliure" editada de manera col·laborativa és un bon lloc des del qual accedir a recursos per formar-te: articles, llibres, vídeos...

Mitjans de comunicació Amb les versions en línia dels mitjans de comunicació podràs conèixer l'actualitat del teu sector. Pots subscriure't als butlletins de titulars o afegir aquests llocs web al teu lector d'RSS (descobreix més sobre els RSS a l'itinerari sobre com dissenyar una dieta informativa saludable).

Biblioteques La majoria de biblioteques compten avui dia amb un catàleg online des del qual pots fer cerques i accedir a molts recursos digitals.

Cercadors Busca a Google, Yahoo o Bing tot el que necessitis per ampliar el teu coneixement sobre un tema.

L'Espai Digital de
Banc Sabadell
Si vols introduir-te en l'àmbit de les xarxes socials, la gestió de la informació i altres temes digitals com el big data, consulta els itineraris d'aquest espai.

Passos per dissenyar un EPA

Aquí tens les pautes per crear el teu entorn personal d'aprenentatge. Imaginem que t'interessa millorar les teves habilitats digitals.

Identifica les teves fonts d'informació

Busca els 10 referents que parlin sobre habilitats digitals (més endavant pots ampliar la llista). Algunes pistes: cerca a YouTube vídeos de "competències digitals"; busca a Twitter el hashtag #habilidadesdigitales; busca a LinkedIn grups sobre "competències digitals".

Reuneix els continguts en un únic espai

Utilitza un lector de feeds com Feedly per subscriure't a totes les pàgines web i blogs que has identificat en el punt 1 i així podràs llegir les novetats des d'un únic lloc. Crea't un compte a Flipboard i afegeix els teus perfils en xarxes socials per veure còmodament les actualitzacions de totes les persones a qui segueixes. Per facilitar l'accés als continguts de xarxes socials, aprofita les funcionalitats de cada plataforma: subscriu-te als canals de YouTube que consideris rellevants, crea't llistes a Twitter, uneix-te als grups de LinkedIn…

Estableix una rutina de seguiment

Reserva't temps per consumir aquests continguts i marca't uns horaris, en funció de la teva disponibilitat i de les teves necessitats. Per exemple, pots dedicar 1 hora al dia o reservar-te 2 hores cada cap de setmana. D'aquesta manera, t'obligues a fer-ho fins que s'acabi convertint en part del teu dia a dia.

Guarda els continguts que t'interessin

Quan descobreixis contingut interessant, guarda-ho a Pocket, Evernote o OneNote per poder-lo consultar més tard. No t'oblidis d'etiquetar-lo i organitzar-lo per col·leccions perquè sigui més fàcil recuperar-lo quan ho necessitis!

Comparteix el que aprens

És una bona manera d'assimilar els conceptes i la informació. Pots anar compartint les teves troballes en xarxes socials i crear-te un blog per desenvolupar més cada tema. Per exemple: resumeix en un post les principals idees del llibre que has llegit sobre habilitats digitals; fes una infografia de les competències digitals indispensables per ser un/a bon/a professional del sector bancari; posa't en contacte amb un/a dels/de les experts/tes que has identificat, entrevista’l i enregistra l’entrevista en vídeo, així posaràs en pràctica les teves habilitats digitals.

Mantingues viu el teu EPA

Actualitza el llistat de fonts d'informació regularment, busca noves formes de compartir el que aprens, assisteix a seminaris i conferències presencials sobre habilitats digitals per conèixer altres persones interessades en el tema i crear una xarxa de contactes.

Si segueixes aquests passos, segur que milloraràs les teves habilitats digitals!